V minulom článku sme vám priniesli zaujímavosti zo sveta syrov a predstavili prvé dva druhy, ktoré môžete v našej reštaurácii ochutnať. Dnes sa pozrieme na ďalšie, ktoré pri návšteve našej reštaurácie nemôžete vynechať.
FARMÁRSKY S HĽUZOVKOU
Polotvrdý nepasterizovaný syr z Holandska. Je to tradičný́ farmársky syr, ktorý zreje približne 3 mesiace a je ochutený́ o kúsky strúhanej talianskej čiernej hľuzovky, ktorá mu dodáva špecifickú chuť aj vôňu. Tento syr je smotanový, hodí sa vynikajúco ako predjedlo ale zároveň aj ako „zákusok" po jedle.
KOZÍ 12 MESAČNÝ - AMALTURA
Polotvrdý syr z Holandska, ktorý zreje 12 mesiacov. Syr sa vyrába z mlieka, ktoré sa získava od kôz voľne sa pasúcich v južnom cípe Holandska v Národnom parkom Bierbosch. Kozy pochádzajú hlavne z malých rodinných fariem a od farmárov, ktorí si dávajú záležať na tom, aby ich mlieko bolo čo najkvalitnejšie. Práve tento syr bol v roku 2014 zvolený za najlepší holandský kozí syr. Výborne sa k nemu hodí ružové vínko. Vyskúšajte tiež kombináciu s brusnicovým dipom, určite neoľutujete.


MANCHEGO
Polotvrdý syr zo Španielska, zreje 6-9 mesiacov. Je to syr vyrobený v regióne La Mancha v Španielsku a patrí medzi najslávnejšie španielske syry. Autentické Manchego sa vyrába iba z mlieka oviec typu Manchego. Farmári používajú pri výrobe nepasterizované mlieko, veľkovýroba je naopak z pasterizovaného.
Syr má výraznú, ale nie príliš silnú, jemne pikantnú chuť s doznením ovocia. Doporučujeme k nemu vína Tempranilo alebo Cabernet Sauvignon.
Syr má tri stupne zrenia:
Semi Curado - Manchego staré okolo 3 mesiacov, s ovocnou a trávnatou chuťou.
Curado - syr zrejúci 6 mesiacov, s karamelovou a orechovou chuťou a s jemnou kyslosťou.
Viejo - staré Manchego zrejúce aspoň 1 rok, je tmavšie a má sladkú dlhotrvajúcu chuť.

Týmto vás pozývame na ochutnávku týchto vynikajúcich a delikátnych syrov v našej reštaurácii hotela Boboty vo Vrátnej doline.