Exkluzívne syry I. časť


Syr je lahôdka, na ktorej si občas pochutí každý z nás. Vedeli ste, že jeho história sa datuje až do Egypta asi do roku 2000 pred naším letopočtom? Historici odhadujú, že vtedajší syr bol veľmi kyslý, slaný a podobný tvarohu. Dnes si vo svete syrov vie každý nájsť ten, ktorý bude pre neho ten naj. Máme na výber medzi tvrdými, polotvrdými či mäkkými.

Degustácia syrov je dokonalý zážitok, ktorý si treba určite dopriať. Netreba však zabúdať na tie správne kombinácie jedla a vína, aby ste si tento zážitok vychutnali ešte intenzívnejšie. Práve preto sme si pre vás pripravili pár základných informácií o syroch, ktoré v našej reštaurácii nájdete.

OLD ROTTERDAM
Tvrdý pasterizovaný syr z kravského mlieka, pôvodom z Holandska. Old Rotterdam sa vyrába už od 15. storočia a po celú jeho históriu sa dodržiavajú rovnaké postupy výroby. Limitovaná edícia Old Rotterdamu zreje minimálne 2 roky za optimálnych teplotných a vlhkostných podmienok, vďaka čomu ho môžeme nazvať kráľom vyzretých syrov. Jeho chuť je unikátna, pikantná a na rozdiel od svojich mladších bratov má kryštalizáciu soli v najvyššom štádiu.
Chuť syru je plná, mierne slaná a zároveň krémovo jemná. Ideálne sa hodí k ružovým alebo bielym vínam.

GOUDA
Polotvrdý pasterizovaný syr z Holandska. Gouda je to jeden z najpopulárnejších syrov na svete. Vyrába sa z pasterizovaného kravského mlieka a existuje 7 rôznych typov syra, rozdelených podľa veku. Niektoré druhy sú pripravené ku konzumácii už po niekoľkých týždňoch zretia, iné zrejú aj niekoľko rokov, čo im dodáva karamelovú plnú chuť, tvrdú a lámavú štruktúru.

Povrch Goudy je pokrytý voskom, ktorého farba nám napovedá o jeho veku - mladšie syry sú označené žltým, oranžovým alebo červeným voskom, naopak staršie sú čierne. Často sa pre zvýraznenie chute pridávajú do syra rôzne bylinky, koreniny či orechy.
Mladé syry Gouda veľmi dobre vyniknú napríklad s pivom, staršie sú naopak výborné s ovocnými Rieslingami alebo Chenin Blanc. Veľmi vyzretý, je najlepší v kombinácii s vínami plnej chute ako Merlot alebo Shiraz.

GOUDA VLAŠSKÝ ORECH
O tomto type Goudy môžete povedať, že je revolúciou v klasických syroch. Spojenie chuti Goudy a kúskov vlašských orechov je niečo, čo jednoducho musíte ochutnať!

O ďalších delikátnych syroch v našej reštaurácii sa dozviete čoskoro v pokračovaní článku.
Tu si môžete pozrieť ponuku našich syrov.